Θεσσαλονίκη, Greece
Προτιμώ το απολίτιστο. Κάτι μου συμβαίνει και δεν μπορώ να κατανοήσω ως πολιτισμό την κατάντια. Κι έτσι ακούω μουσική και βλέπω εικόνες...

Το Καλωσόρισμα

Απλά και απολίτιστα. Η επιστροφή στην απόλυτη βάση της σκέψης και της έκφρασης στο βαθμό του ενστίκτου και της άναρθρης κραυγής.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Ojos de Brujo Soundsystem

Παρακάτω παραθέτω αυτούσιο το κείμενο όπως στάλθηκε στο επίσημο e-mail της ιστοσελίδας του Gaia Festival 2008 (info@gaia.gr).

Όσοι ήταν παρόντες σε αυτή την συναυλία στις 15/03/2008 στο Principal Club Theatre θα καταλάβουν την πικρία μου.







"Αγαπητοί κύριοι,


Θα προτιμούσα αυτό το e-mail να περιλάμβανε τα συγχαρητήρια για το έργο σας στην προώθηση της μουσικής και του πολιτισμού. Αντιθέτως αναγκάστηκα να σας γράψω αυτό το e-mail ως ένας από τους πάρα πολλούς απελπισμένους, οργισμένους και ντροπιασμένους θεατές που παρευρέθησαν στην αρπαχτή των ευρώ που στήθηκε στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη στη συναυλία των Ojos de Brujo(!!!!!!) soundsystem. Κανένας δεν είδε τους Ojos de Brujo και κανένας δεν είδε σε αφίσα ή άκουσε στο ραδιόφωνο οτι το συγκρότημα που θα εμφανιστεί με το όνομα Ojos de Brujo soundsystem και με εισιτήριο 25ευρώ(!!!!!!) στον συγκεκριμένο χώρο, αποτελείται από κάποιους session μουσικούς των ODB και δεν είναι οι Οjos de Brujo αλλά ένα συγκρότημα που ασχολείται με το hip-hop.

Οφείλετε σαν διοργανωτές αυτού του καθαρόαιμου αίσχους σήματος κατατεθέν της ελληνικής νοοτροπίας της κοροιδίας και της αρπαχτής εις βάρος μας, να βγείτε δημόσια ή μέσω της ιστοσελίδας σας και να ζητήσετε συγγνώμη από τα θύματά σας. Για να καταλάβετε τη διαφορά σας παραθέτω link που προωθεί την ίδια συναυλιά που έγινε στις 12/03/2008 στο Λονδίνο και σας παρακαλώ να συγκρίνετε τα γραφόμενα καθώς και την αφίσα σε αυτό το link (http://www.cargo-london.com/event.php?id=1097) με τα γραφόμενα στο δικό σας site και την

δική σας αφίσα και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Το λιγότερο θα χαρακτηριζόταν ως απάτη η παρουσίαση της ιστοσελίδας σας. Ελπίζω να με συγχωρέσετε για τη σκληρή γλώσσα αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Είναι κρίμα να καταστρέφετε έτσι το όνομά σας και τη φήμη σας για μια χούφτα ευρώ. Να είστε σίγουροι οτι οι εντυπώσεις μας για τέτοιες απάτες θα δημοσιεύονται όπου είναι δυνατόν προκειμένου κάποια στιγμή να αλλάξει κάτι στην Ελλαδίτσα μας και να παρακολουθούμε θεάματα ανάλογα του κόστους τους και του πολιτισμού μας.


Ελπίζω σε έπαναπροσδιορισμό του στόχου σας"

Αυτό είναι το link για την επίσημη παρουσιάση της συναυλίας από το site του Gaia Festival 2008:http://www.gaia.gr/shows.html#ojos
---------------------------------------------
Ακολουθεί η επίσημη απάντηση του GAIA FESTIVAL 2008:
"Αγαπητέ κύριε

θεωρώ ότι η οργή σας προέρχεται απο ειλικρινά κίνητρα και όχι με υστεροβουλία.

Είμαστε ήμασταν και θα είμαστε απο τους λίγους έντιμους σε αυτόν τον δύσκολο χώρο, και άν πραγματικά το πιστεύατε, θα κρατούσατε μια επιφύλαξη για το αν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα όπως σκληρά τα περιγράφεται , με υπερβολή οργής.

f turntable alchemist DJ Panko with the magic of live musicians Max Wright (MC, beatbox, perc) and Carlitos Sarduy (trumpet, piano, perc).

Πρώτον είναι σεσσιον και παιζουν μόνο τρείς και όχι 6 μέλη σετ, + χορευτρια, μπασσο, βίντεο προτζεκσιον που είναι το SOUND SYSTEM δηλ OJOS DE BRUJO SOUND SYSTEM ---ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ THN παγκοσμια περιοδεία τους για αυτό το καλοκαίρι (και αρα όπως οφείλαμε να παρουσιάσουμε) με πρώτη συναυλία στο Πρινσιπαλ!! ( έναν απο τους καλύτερους συναυλιακούς χώρους, όχι μόνο στην Ελλαδα...)
Δεύτερον το λογότυπο και το στήσιμο΄της αφίσσας αποδεικνυει οτι αυτό ακριβώς που είδατε περιγράφει και είναι μάλιστα κατόπιν της έγκρισης του σχήματος ojos de brujo.
Διεθνώς είναι καθιερωμένο οτι SOUND SYSTEM σημαίνει ακριβώς αυτό που είδατε, όσον αφορά το είδος της μουσικής.
Επομένως αν νομίζετε οτι εξαπατηθήκατε είναι τελείως λαθεμένο και πολύ μακριά απο οτι ερμηνεύσατε καποια πραγματα διαφορετικα΄απο ότι αυτά περιγράφανε.
Εμάς θα μας καταλογίσετε ευθύνη αν στην αφίσσα περιγράφουμε κατι άλλο απο αυτό που είδατε και αυτό που το γκρουπ όρισε ως προυπόθεση.
Αν υπάχει πρόβλημα στο περιεχόμενο της συναυλίας πλέον αυτό αφορά το ίδιο το σχήμα και της δικής σας αισθητικής αν σας 'αρεσε.

'Οσο αφορά την τιμή του εισιτηρίου θα πρέπει να γνωρίζεται ότι για πλέον των 2000 συναυλιών που εχουμε διοργανώσει έχουμε τις καλύτερες αναλογικά τιμές με όποια σύγκριση και να κάνετε, δεστε και τις τιμές του υπόλοιπου φεστιβάλ. Αρα ότι μας ζητά το σχήμα είναι η βάση που διαμορφώνει την τελική τιμή (στην προκειμένη περίπτωση kai με την έγκριση των OJOS γιατι προς τιμήν τους είναι απο τους ελάχιστους που ενδιαφέρονται για το ποσα θα πληρώσουν οι Θεατές!!!) φυσικά τα υπόλοιπα κόστη μεταφορικά (3.500 !!!) γιατι μένουμε σε μια πόλη χωρίς απευθείας και φτηνές πτήσεις, ξενοδοχεία, κτλ κτλ που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με αυτόν τον χώρο.
Το βασικό όμως είναι το τι ζητάνε οι μουσικοί, αυτοι όμως είναι καλλιτέχνες και είναι στο απυρόβλητο...εμεις σας κλέβουμε τα ευρώ.. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ και άν στα 15 και πλέον χρόνια της ιστορίας είχα άλλα δυο τετοια e mail θα τα είχα παρατήσει για έλλειψει αναγνώρισης της προαπάθειας μας απο τους συμπολίτες μας.
Αν βρείτε έναν λόγο να σας επιστρέψουμε το αντίτιμο του εισιτηρίου σας δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να το κάνουμε. Αν και να γνωρίζετε οτι αν φεύγατε εγκαιρα και το ζητούσατε απο την έισοδο και αυτό θα γινότανε.
Αντίθετα ο κόσμος έμεινε μέχρι τις 3 !!! και ήταν εκείνοι που μας έδωσαν συγχαρητήρια. Απο έσας θέλουμε να επανορθώσετε όλα αυτά για την χούφτα Ευρώ που οφθαλμοσκοπούμε μόνο εμείς οι διοργανωτές ενώ αφήνετε τις ευαισθησίες για τους υπόλοιπους.

ΥΓ Το δικό σας είναι το μόνο αρνητικό σχόλιο που μας διατυπώθηκε, μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, αλλά μην μας καταλογίζετε προθέσεις"
---------------------
Ακολουθεί η ανταπάντησή μου:
"Αξιότιμε κύριε,
σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το παράπονό μου και να απαντήσετε σε αυτό. Είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα και με πείθει για την ειλικρινή πρόθεσή σας για τη συναυλία αυτή και για τις προσπάθειές σας. Σας εγγυώμαι οτι δεν υπάρχει καμιά υστεροβουλία στα γραφόμενά μου παρά μόνο ειλικρινής οργή. Δεν επιθυμώ να σας πείσω οτι έχετε άδικο αλλά επιθυμώ να κάνω σαφές οτι οι συναυλιάκηδες και οι μουσικόφιλοι της πόλης μπουχτήσαμε. Δεν είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη αλλά συμβαίνουν πολλά στην συναυλιακή πόλη μας με κοινό παρανομαστή το υψηλό κόστος και την κακή ποιότητα. Συγκροτήματα να παίζουν σε ακατάλληλους ηχητικά χώρους λόγω μεγαλύτερης χωριτικότητας-περισσότερων εισιτηρίων, συναυλίες διάρκειας το πολύ ημιώρου, συναυλίες που τελικά δεν γίνονται λόγω "ξαφνικής ασθένειας" ενός βασικού μέλους κ.ο.κ. Δεν αντιλέγω οτι λείπουν οι καλοί συναυλιακοί χώροι στην πόλη μας και το Principal είναι ένας από αυτούς και συγχαρητήρια για την επιλογή αυτού του χώρου όσο κι αν αυτό ανεβάζει την τιμή του εισιτηρίου.
Επί της ουσίας, δεν αμφιβάλλω οτι το συγκρότημα ενέκρινε την αφίσα και οτι πράγματι η έννοια του sound system σημαίνει αυτό ακριβώς το οποίο ακούσαμε. Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Εντοπίζω τρία συγκεκριμένα σημεία:
α) Πιθανόν να ήσασταν παρόν στον χώρο κατά τη διάρκεια της συναυλίας και πιθανόν να παρτηρήσατε στα τραπέζια ανθρώπους 45-55 χρονών να κάθονται έχοντας ήδη παραγγείλει τη φιάλη τους περιμένοντας να ακούσουν τους Ojos de Brujo. Πόσο ξεκάθαρο πιστεύετε οτι κάνατε σε αυτούς το αντικείμενο της συναυλίας;
β) Στα 30 λεπτά της διάρκειας των headliners Ojos de Brujo soundsystem σίγουρα θα παρατηρήσατε μερίδα του κόσμου από διαφορετικές πλευρές να εγκαταλείπουν την αίθουσα. Ήμουν κι εγώ ανάμεσα σε αυτους και επειδή συγκεντρωθήκαμε εκτός δεν είμασταν πολλοί αλλά δεν είμασταν και λίγοι και ο λόγος δεν ήταν το είδος της μουσικής αλλά η αίθηση της εξαπάτησης. Θεωρείτε αδικαιολόγητη την άγνοιά μας ως προς τις συνέπειες του όρου sound system μιας και η δισκογραφία των Ojos de Brujo ούτως ή άλλως περιλαμβάνει στοιχεία hip-hop;
γ) Πιστεύετε οτι αν είχε γίνει ξεκάθαρο οτι πρόκειται περι hip hop συναυλίας θα είχαν κοπεί περισσότερα ή λιγότερα εισιτήρια όπως και το αντίτιμο θα ήταν μικρότερο ή μεγαλύτερο; Είμαι βέβαιος οτι σίγουρα δεν θα γέμιζε το Principal σε μια hip hop συναυλία των Ojos και αμφιβάλλω αν θα έδινε κάποιος 25 ή 30 ευρώ για κάτι τέτοιο μια και οι Ojos δεν φημίζονται ιδιαίτερα στην μουσική κοινότητα τou hip hop όσο σε αυτή του flamenco.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ελπίζω να καταλάβατε την πικρία μου. Τα καλόβουλα αρνητικά μου σχόλια δεν γράφονται για να αποτρέπουν προσπάθειες αλλά για να προβληματίζουν για τις επόμενες. "
-----------------------------
Επίσημη ανταπάντηση του GAIA FESTIVAL 2008:
"Αξιότιμε κύριε

εκτιμώ την απάντηση σας και σε πολλούς απο τους προβληματισμούς σας με βρίσκεται σύμφωνο. Επειδή όμως η φύση της δουλειάς μου είναι τέτοια ώστε να γνωρίζω λίγο καλύτερα τα πράγματα απο μέσα, σας λέω λοιπόν χωρις καμμια διάθεση συντεχνιακης συγκάλυψης , ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το φέρουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ειδικά οι επώνυμοι και δεν αναφέρομαι στα μπουζουξίδικα οπου εκεί δεν υπάρχουν ευαισθησίες ουτε απο τα μαγαζιά, ούτε απο τους πελάτες...Με απίστευτο θράσος επιλέγουν χώρους με ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ποιος θα τους εξασφαλίσει τα περισσότερα και ΜΑΥΡΑ χρήματα, για τους εντεχνους αναφέρομαι που βγάζουν κορώνες ηθικής δημόσια, και όταν βρούν τα σκούρα στο κοινό που οι ίδιοι προδώσανε, βαζουν την κουκούλα και δείχνουν τον διοργανωτή...το βαποράκι...των επιθυμιών τους!
ΠΡΙΝ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟΨΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, οταν είναι εφικτό.
Όσον αφορά τα ξένα σχήματα τα πράγματα είναι 95% ξεκάθαρα!!! κανονικά συμβόλαια και προδιαγραφές που αν δεν υπάρχουν συνήθως δεν παίζουν. ¨ομως υπάρχει και αρκετά καχύποπτο κοινό στην Ελλάδα χωρις την συναυλιακή εμπειρία του εξωτερικού. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι μουσικοί αλλα κυρίως οι Αγγλοι εχουν δεσμευτική απο την ένωσή τους οδηγία να παίζουν 50 λεπτά το σόου!!! ¨Και κταλήγω στο ότι αν κάποιος παιξει τοσο δεν είναι γιατί πλήρωσε λιγότερα χρήματα ο διοργανωτής.
Στην δική μας περίπτωση τώρα οι Ojos de Brujo αποτελούν ιδιάζουσα περίπτωση γιατί λειτουργούν σαν κολεκτίβα, έτσι έκριναν και έβγαλαν δίαφορα προτζεκτ, αυτό όμως το Sound system αποτέλεσε την επίσημη τους εκδοχή για μια παγκόσμια περιοδεία χωρις την έγκυο τραγουδίστρια Μαρίνα. Είναι πολύ ειδική περίπτωση και ίσως δύσκολο για την Ελλάδα απο πλευράς λεπτομερούς ενημέρωσης, γιατί τα μόνα μέσα που έχουμε είναι μια παρανομη αφισσοκόληση και κάποια ραδιοφωνικά σποτ, ίσως έτσι να την πατήσαν κάποιοι σαν εσας, όμως και σε αυτήν την περίπτωση αν το διατυπώνατε επαναλαμβάνω στην είσοδο, όπως αρκετές φορές και για διαφορετικους λόγους, έτσι και τώρα θα σας επιστρέφαμε τα εισιτήρια. Και αυτό γιατί δεν είμαστε ανώνυμοι διοργανωτές αλλα Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ! κάποιες φορές δεν έχουμε την ευθύνη γιατί είναι νοικιασμένος (ο χώρος) σε τρίτους διοργανωτές, αυτά φαίνονται απο την αφίσσα.
Έπειδή οι Ojos de Brujos είναι απο τα πιο έντιμα σχήματα που συνάντησα, επειδή στην επικοινωνια μας ήμασταν προσεκτικοί όσο γινότανε, θεωρούμε ατυχές το γεγονός.
Με εκτίμηση"
-----------------------------
Ο επίλογός μου:
"Κύριε,

ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση. Δεν θα πάψω ποτέ να παρευρίσκομαι σε συναυλίες και κι ας μην έχω τις γνώσεις και την εμπειρία σας. Με πείσατε για τις καλές προθέσεις σας και συγχαρητήρια γι αυτό. Όσον αφορά στην πρόσκλησή σας, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα αλλά προτιμώ να προσφέρω τον οβολό μου στις συναυλίες της χώρας και της πόλης μας με την ελπίδα οτι κάποια στιγμή η αγοραστική μας δύναμη θα μετρήσει και θα αρχίσουν να ασχολούνται οι επιχειτηματίες με την επένδυση σε σωστούς συναυλιακούς και γενικότερα καλλιτεχνικούς χώρους, ώστε να έρθουν αντίστοιχα μεγάλα και αξιόλογα ονόματα της μουσικής και της τέχνης γενικότερα τα οποία θα τους αποφέρουν μεγάλα και αξιόλογα κέρδη. Όπως εσείς οι διοργανωτές, έτσι και εμείς οι πελάτες-θεατές έχουμε έναν κοινό σκοπό: μια Ελλάδα και μια Θεσσαλονίκη με πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές σε συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφους, παραστάσεις με ποιότητα και όλους τους πολίτες να ενδιαφερθούν και να προτιμήσουν να παρευρεθούν σε κάτι τέτοιο από το να καθίσουν στο σπίτι με μια τηλεόραση αγκαλιά ή να στριμωχτούν στα μπουζούκια με τις τσέπες τρύπιες.

Καλή συνέχεια και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία."

3 σχόλια:

ΙΔΕΑ είπε...

Γεια και χαρα απολιτιστοι,
κατ αρχην πολυ χαιρομαι που καποιος επιτελους μιλησε για την κοροιδια που τραβηξαμε το Σαββατο που μας περασε. Ημουν κι εγω ενας απο αυτους που φυγανε εξοργισμενος για το πως ειχα εξαπατηθει. Η διοργανωτες καλα εκαναν και απαντησαν αφου ετσι επιτασσουν οι κανονες του σωστου μαρκετινγκ!!! Φυσικα, αφου το ανεφερε στην αφισα επρεπε να το καταλαβουμε οτι θα ερθουν τα τσικο!!! Αν ειχαν βαλει καποια απο τις αλλες αφισες ομως ισως να μας διευκολυναν στο να το καταλαβουμε!!! Οχι, αυτο ηταν μια πολυ καλοσχεδιασμενη απατη στην οποια σιγουρα συμμετειχαν και οι μανατζερ τον ODB(sound system)γιατι ξερουν πια οτι ζουμε στην χωρα της αρπαχτης και της συνταξιοδοτησης των απανταχου ξεχασμενων και πεινασμενων καλλιτεχνων! Αυτα...Ευγε στον απολιτιστο που τα εχωσε εκει που επρεπε και για παρτυ μας...

Ανώνυμος είπε...

Mάλλον δεν έβαλαν μυαλό οι διοργανωτές. Χθες το βράδυ όχι μόνο ακυρώθηκε η συναυλία των Watcha Clan αλλά ούτε καν το ανακοίνωσαν στους ανθρώπους που πήγαν να τους δουν, με αποτέλεσμα κάποιοι να πληρώσουν 10 ευρώ για ένα live που δεν τους ενδιέφερε και από το οποίο αποχώρησαν σχεδόν αμέσως. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο balkan-music.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κι από εμένα.
Σας γράφω εκ μέρους των Ojos de Brujo.
Παρεμβαίνω κι εγώ στη συζήτησή σας, για να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα.
Από τη μεριά του συγκροτήματος γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανακοινώνονται οι συναυλίες μας, με το σωστό τρόπο.
Λυπούμαστε που αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Το ODB Sound System αποτελείται από ενεργά μέλη (ιδρυτικά, παλιά και νέα) των Ojos de Brujo:
DJ Panko: Scratches, keyboards, voice
Max Wright: Beatbox, percussion
Carlos Sarduy: Trumpet
Javi Martin: Bass
Sonia Poveda: Dance
VJ Mongo: Visuals
... και αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι ιδεών και πειραματισμού που περιοδεύει ήδη σε όλο τον κόσμο.
Το ODB Sound System παίζει "πειραγμένα" θέματα των Ojos de Brujo, αλλά και καινούρια, ακυκλοφόρητα ακόμη θέματα.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.odbsoundsystem.com

Tο ODB Session είναι η μικρότερη εκδοχή αυτού του νέου σχήματος (όπου συμμετέχουν ο DJ Panko, ο Max Wright και ο Carlos Sarduy) και έχει ήδη εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα 13/12/2007 - στο Barcelona in Athens club stylee που διοργανώσαμε - και κάθε μήνα στο Λονδίνο.

Οι Ojos de Brujo - περιμένοντας την τραγουδίστρια και στιχουργό τους Marina "La Canillas" Abad να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί στα τέλη Μαϊου - ετοιμάζουν ήδη τον επόμενο δίσκο τους.
Το ODB Sound System παίζει ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, συνεισφέροντας ιδέες και δημιουργώντας τις βάσεις για τη νέα τους κυκλοφορία.

Η κολεκτίβα των Ojos de Brujo θέλει να ευχαριστήσει όλους αυτούς που βρέθηκαν - έστω κι άθελά τους - στη συναυλία του ODB Sound System στη Θεσσαλονίκη.

Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα
κι από κοντά.
Εκ μέρους των ODB -
Barcelona in Athens.